Cada vegada són més les persones que porten, com a mínim, un tatuatge al cos. Les formes, els colors o les frases que decoren la pell són permanents i, per això, és important conèixer tot allò relatiu a aquesta marca.

Un tatuatge és una marca a la pell per sempre, així que és important estar convençut d’aquesta decisió i informar-se de com, quan i on fer-se’l. Actualment, l’edat legal perquè un jove es faci un tatuatge són els 18 anys. Abans d’aquesta edat, hi ha d’anar amb un tutor que ho autoritzi.

Malgrat l’afició creixent pels tatuatges, cal recordar que abans d’anar a la cita cal agafar-se temps per prendre certes decisions. Per exemple, la zona del cos on fer-se el dibuix i quin disseny es voldrà plasmar a la pell. També és important informar-se de les possibles complicacions i de les cures posteriors que s’hauran de fer per evitar infeccions.

És millor tatuar-se a l’estiu o a l’hivern?

Els mesos d’estiu no són els millors per fer-se tatuatges. Aquesta època de l’any, el cos està en exposició constant al sol i, a més, els banys al mar poden danyar els tatuatges recents.

De la mateixa manera, a l’estiu la humitat i la suor poden dificultar que un tatuatge es curi. L’efecte del sol sobre els tatuatges acabats de fer també és un altre punt que s’ha de tenir en compte, ja que pot modificar la tonalitat de la tinta i, fins i tot difuminar-se.

Tot plegat augmenta el risc d’infecció i, per això, es recomana no tatuar-se a l’estiu. En canvi, els mesos més freds són millors perquè les baixes temperatures fan que no se suï i, a més, el cos va més protegit amb roba.

Tipus de pell i tatuatges

Un altre factor que s’ha de tenir en compte abans de tatuar-se és el tipus de pell. Una pell normal (la que està en equilibri pel que fa a producció de greix i suor) és la millor candidata perquè un tatuatge es conservi a la perfecció.

La pell seca, escassa en la producció de greix, pot arribar a perdre diàriament fins a mig litre d’aigua. Té un aspecte més envellit i és menys elàstica, i el tatuatge lluirà menys.

Finalment, les pells molt greixoses són les menys aconsellades a l’hora de fer-se un tatuatge. Són pells molt gruixudes i menys transparents, per la qual cosa el tatuatge no quedarà tan perfecte.

On és millor no fer-se un tatuatge?

Saber en quin lloc del cos tatuar-se és important per preveure molèsties i, fins i tot, per evitar possibles complicacions físiques en un futur.

Més enllà del llindar del dolor d’una persona, hi ha certes parts del cos que no són recomanables a l’hora de tatuar-se. D’entrada, les empenyes, el coll i les canyelles són les zones que fan més mal, perquè la pell és més fina.

D’altra banda, els tatuadors i els experts en salut recorden que no és aconsellable fer un tatuatge sobre:

  • Una piga. Aquí la tinta no aconseguirà cap efecte i, en un futur, podrà dificultar la detecció de possible càncer de pell.

  • Cicatrius o cremades. En aquests casos, es recomana esperar que la cicatriu torni al seu color natural.

  • Queloides i varius.

  • Zona lumbar. Tatuar-se al final de l’esquena farà que, més endavant, no es pugui administrar anestèsia epidural ni fer una punció lumbar, pel risc de traslladar partícules de tinta a l’espai intradural.

Després d’un tatuatge

Finalment, un cop fet un tatuatge, es recomana evitar:

  • Rascar-se la pell o treure’s les crostes

  • Submergir el tatuatge en aigua

  • Banyar-se al mar

  • Exposar el tatuatge al sol

  • Portar roba ajustada que no deixi respirar la pell

  • Fer exercici pesat que estiri l’àrea del tatuatge

Cures d’un tatuatge els primers dies

La cura posterior comença tan bon punt s’acaba el tatuatge, i és la mateixa independentment que el tatuatge sigui gran o petit. Aquestes són les recomanacions principals per tenir-ne cura:

  1. En sortir de l’estudi, el tatuatge anirà tapat amb un embenat, normalment de paper de plàstic transparent. Serveix per protegir-lo de bacteris, així que es recomana deixar-lo un mínim de 2 hores i un màxim de 24 hores.

  2. Abans de manipular el tatuatge (rentar-lo, hidratar-lo, etc.), és important rentar-se les mans amb aigua i sabó.

  3. Rentar el tatuatge amb aigua tèbia o freda i sabó neutre, sense perfum. Eixugar la pell amb petits tocs amb una tovallola d’un sol ús o paper de cuina.

  4. Després de rentar-lo, no tornar-se’l a cobrir amb l’embenat inicial. Protegir la pell amb una mica de crema o pomada especial per a tatuatges.

Taques a la pell: https://clinicaesteticagrupatlantida.com/taques-a-la-pell-es-poden-eliminar/

Servei assessorament personalitzat pell: https://clinicaesteticagrupatlantida.com/nou-servei-dassessorament-de-la-pell-personalitzat/

Recuperar la pell després de l’estiu: https://clinicaesteticagrupatlantida.com/com-recuperar-la-pell-despres-de-lestiu/

Diferències pell masculina i femenina: https://clinicaesteticagrupatlantida.com/diferencies-entre-la-pell-masculina-i-la-femenina/

Dra. Clàudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida