L’apèndix, o apèndix vermicular, és un petit òrgan unit a l’inici del colon, amb una funció dins de l’organisme humà que encara no s’ha constatat del tot. Tot i això, malgrat la seva aparent poca rellevància, l’apèndix és el lloc on s’origina una complicació força coneguda i comuna entre la població: l’apendicitis.

 

En què consisteix l’apendicitis?

L’apendicitis és una malaltia que habitualment sol aparèixer en pacients joves i en adolescents, tot i que també pot donar-se en adults.

En si, l’apendicitis no és res més que la inflamació de l’apèndix, una estructura d’uns 8 centímetres en adults, que està localitzada a la zona inicial de l’intestí gros. Quan això passa, qui la pateix experimenta dolor abdominal de manera sobtada i intensa i necessita, en general, una petita intervenció quirúrgica per acabar amb el problema.

Així i tot, l’apendicitis no és una malaltia extremadament perillosa, tot i que sí que pot comportar una sèrie de complicacions, a més de provocar molt de dolor i malestar.

Quan una persona va al metge afectada de dolor en aquella zona, els facultatius solen comprovar si és apendicitis mitjançant diferents proves: anàlisi de sang, anàlisi d’orina, palpació de la zona abdominal i detecció del dolor, ecografia, etc.

En cas de diagnòstic positiu, la resolució de l´apendicitis requereix una ràpida actuació, que sol consistir en una operació per extirpar l’apèndix.

 

Els símptomes de l’apendicitis

Els que és essencial per diagnosticar i tractar correctament una apendicitis és adonar-se com més aviat millor que hi ha un problema i anar al metge amb celeritat, una acció fonamental per evitar que la malaltia pugui evolucionar i provocar una peritonitis.

Per això s’han de conèixer els símptomes que acompanyen aquest trastorn i quines característiques presenten:

  • L’indicador principal que ens avisa que es pateix la malaltia és el dolor abdominal.
  • Es tracta d’un dolor intens i constant, que se centra a la part inferior dreta de l’abdomen (on queda situat l’apèndix).
  • Aquest dolor es pot presentar acompanyat d’inflamació i sensibilitat a la zona.
  • Sovint, el dolor apareix amb una sensació general de malestar, amb vòmits, febre, pèrdua de la gana i diarrea.
  • A vegades, a més, poden donar-se casos de restrenyiment i impossibilitat d’expulsar gasos.

apendicitis2

Què provoca l’apendicitis?

Tot i que no està completament demostrat, algunes investigacions apunten que la causa de l’apendicitis podria ser una obstrucció de l’apèndix. Aquesta obstrucció podria ser l’origen de la infecció i la inflamació de la zona.

Es tracta d’un problema impredictible, així que, en matèria de prevenció, no hi ha gaires opcions. L’únic recurs útil per gestionar l’apendicitis és aprendre a detectar-la per poder posar-hi remei ràpidament. Per això és essencial conèixer la malaltia, els símptomes i com es desenvolupa.

Alhora, l’apendicitis mateixa pot ser la causa d’una complicació més greu, anomenada peritonitis. Això té lloc quan l’apèndix s’obre i la infecció s’estén a la zona del peritoneu, disseminant la infecció Els símptomes de la peritonitis són similars als de l’apendicitis, però les conseqüències són més greus, ja que es poden produir fallades en l’organisme que, en el pitjor dels casos, poden conduir a la mort. En cas de peritonitis, cal fer una intervenció quirúrgica de manera molt urgent.

 

Solució quirúrgica

L’única solució per tractar l’apendicitis és practicar una operació, que es fa amb el pacient  sota anestèsia general. El procediment, anomenat apendicectomia, consisteix a fer una petita incisió a la zona de l’abdomen, on hi ha l’apèndix, extreure’l i fer un drenatge de l’àrea afectada (si hi ha presència de pus o restes de la infecció).

Un cop acabada la intervenció, es considera que la persona està completament recuperada després d’aproximadament una setmana de repòs. L’activitat física s’anirà recuperant de manera gradual i s’haurà de reintroduir progressivament la dieta normal. Tot i això, el retorn a una activitat física intensa amb tota normalitat pot trigar una mica més d’un mes.

Per pal·liar els efectes d’un atac d’apendicitis és imprescindible conèixer-ne bé els símptomes en el moment en què tenen lloc. Si identifiqueu el problema, no heu de prendre medicació per compte propi (analgèsics, antiinflamatoris, etc.), sinó anar al metge al més aviat possible perquè us examini.

 

Dra. Claudia Pueyo
Directora Mèdica Adjunta Centre Mèdic Atlàntida