La fibromiàlgia va ser reconeguda com a malaltia per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any 1992 i es calcula que afecta en aquests moments entre un 2% i un 7% de la població mundial. Això es tradueix a l’Estat espanyol en al voltant d’1,5 milions de persones diagnosticades, mentre que a Catalunya es calcula que hi ha entre 180.000 i 270.000 persones que pateixen fibromiàlgia -o síndrome de fatiga crònica, una malaltia germana-.

Aquestes xifres, però, no són exactes, ja que encara hi ha molts dubtes sobre com diagnosticar i tractar la malaltia. El que sí que se sap amb certesa és que afecta molt més a les dones que als homes. A Catalunya, per exemple, el 80% dels afectats són dones, amb una mitjana d’edat de 57,9 anys.

La fibromiàlgia està descrita com una síndrome clínica que provoca dolor a tot el cos de manera crònica. Sobretot, als músculs i a les articulacions de l’esquena i de les extremitats. També provoca una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts: és el que s’ha batejat com els 18 punts de dolor.

Símptomes principals

A banda del dolor generalitzat i de la sensació de cansament, que poden variar d’intensitat, els altres símptomes més freqüents de la fibromiàlgia són:

  • Trastorns del son: dificultats per dormir o sensació de cansament en despertar.
  • Trastorns de l’estat d’ànim: depressió, tristesa, ansietat.
  • Mal de cap.
  • Formigueig que afecta sobretot les mans i els peus.
  • Trastorns digestius: episodis de restrenyiment i de diarrea.
  • Dificultat per a la concentració amb descuits freqüents.

El pronòstic és molt variable perquè els símptomes solen canviar amb el temps i en una part important de casos millora de manera espontània al llarg dels anys. L’esforç físic, els canvis climàtics, l’estrès i els estats premenstruals o menopàusics poden aguditzar-ne els símptomes. A diferència d’altres malalties, la fibromiàlgia no provoca deformitats ni inflamacions.

fibromialgia_1

Sense cura

No hi ha encara un tractament capaç de curar la fibromiàlgia, així que els metges se centren sobretot a minimitzar-ne els símptomes perquè els pacients puguin gaudir d’una major qualitat de vida. La fibromiàlgia és molt incapacitant, com va quedar palès fa uns 20 anys amb el cas de la política Manuela de Madre, que va deixar l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet l’any 2002 a causa d’aquesta malaltia.

Actualment, el tractament que solen fer servir els metges passa pels medicaments, sobretot analgèsics, antidepressius, per ajudar a dormir i alguns relaxants musculars. També se sol treballar amb tècniques de relaxació, exercici regular adaptat i, si cal, suport psicològic.

Per sensibilitzar sobre la malaltia, cada 12 de maig , des de l’any 1993, se celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica. La data es va triar perquè és el dia que va néixer Florence Nightingale, una destacada infermera del segle XIX que va contraure la malaltia.