L’Organització Mundial de la Salut considera el gateig una de les sis fites motores fonamentals per aprendre a caminar. És un moment evolutiu molt important que dota el nadó d’autonomia i li permet explorar l’entorn.

El gateig és molt beneficiós per al nadó, tant pel que fa a aprenentatge com a l’adquisició d’autonomia. Al gatejar, el nadó posarà pes a les mans per desenvolupar força i estabilitat. És a dir, quan un bebè gateja ja és capaç d’aixecar el cos del terra. Ara pot mantenir el suport i l’equilibri en quatre punts i, a més, comença a percebre l’espai en tres dimensions.

Però el gateig també és el resultat d’una evolució en el control del cos. En aquest moment ja podrà esquivar obstacles, elevar el cap i mirar a una distància més gran. És una de les bases indispensables per al desenvolupament cerebral de l’infant.

Els nadons solen començar a gatejar de manera natural entre els vuit i els onze mesos. Així i tot, a alguns els pot costar més i d’altres directament no arriben a gatejar mai. En definitiva, gatejar és la primera manera de moure’s de forma independent del nadó i l’ajuda a millorar l’equilibri, el sistema sensorial i moltes habilitats, a més de fomentar la coordinació.

Quins són els beneficis del gateig?

Gatejar té innombrables beneficis per als nadons. D’una banda, els ajuda a relacionar-se més amb l’entorn i els permet explorar el sentit de la vista. També els aporta beneficis neuronals i els tonifica els músculs.

És cert que no tots els nadons gategen i, a vegades, directament comencen a caminar. En la mesura que sigui possible, és bo que passin per aquesta etapa, perquè:

  • Gatejar ajuda a entrenar la visió. Quan gateja, el nadó aprèn a enfocar a distàncies curtes i llargues; a establir la distància entre els objectes i les seves mans i, a més, pot perfeccionar la coordinació oculomanual. Tot això afavorirà, després, que el nen o la nena aprengui a llegir i escriure sense dificultat.

  • Gatejar millora la confiança i fomenta l’autonomia. El nadó pot fer servir el cos per comunicar-se amb altres persones i aprèn a resoldre problemes com ara anar a una altra habitació. Tot això millora la seva confiança. A més, comença a conèixer el món i a decidir on vol anar, cosa que és important per prendre les seves pròpies decisions.

  • Gatejar millora el sistema d’equilibri de l’infant. La postura del gateig permet desenvolupar abans el sistema vestibular del nadó, i així tindrà coneixement d’on té les diferents parts del cos.

  • Gatejar millora el desplaçament. El fet de poder moure’s amb llibertat obliga el nen o la nena a fixar patrons de moviment i establir petites rutes per arribar al seu objectiu.

  • Gatejar tonifica els músculs del petit o la petita. Això l’ajudarà a estar-se dret o dreta quan abandoni la fase del gateig per aixecar-se.

  • Gatejar aporta beneficis neuronals. Gatejar ajuda a connectar els hemisferis cerebrals. És a dir, ajuda a desenvolupar el procés pel qual aprenen a fer servir la part dreta o esquerra, entre altres habilitats.

  • Gatejar fomenta la percepció del propi cos. En desenvolupar el sistema vestibular i el sistema propioceptiu, el gateig permet al nadó prendre consciència de les parts del seu cos i de la seva posició.

Com podem estimular el gateig

Es recomana deixar els nadons a terra perquè es puguin desplaçar amb facilitat, sempre en un entorn controlat i supervisat. Es poden fer servir estores o mantes de joc i és indispensable prendre les mesures de seguretat necessàries si hi ha endolls, escales, etc.

A més, també és important la roba que porti el nadó quan gategi. Ha de ser còmoda i és aconsellable que no porti sabates. En el gateig, el dit gros del peu l’ajuda a impulsar-se i és important perquè l’arc del peu es desenvolupi correctament.

També hi ha diversos exercicis i jocs que els adults poden practicar amb els nadons per estimular el gateig. Per exemple, es pot asseure el nadó a terra i col·locar a poca distància joguines o objectes que li agradin, com ara el seu sonall o peluix. Els adults han d’animar el nadó a agafar-los i jugar a acostar-los i allunyar-los.

D’altra banda, és important no pressionar el nadó ni forçar-lo a fer postures per a les quals encara no se sent preparat. Sempre és crucial adaptar-se al ritme i al desenvolupament evolutiu de cada nen, per la qual cosa cal evitar, si encara no ha desenvolupat l’habilitat, posar-lo dret i fer-lo caminar, entre altres postures.

Dra. Clàudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida