Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada dia es produeixen més d’un milió d’infeccions de transmissió sexual al món: 374 milions l’any. I el nostre país no n’és una excepció. Des del 2010 s’observa un augment sostingut de contagis, una tendència que es produeix a tot Europa, però Espanya és un dels països amb més afectació. La relació de les malalties de transmissió sexual (MTS) amb el turisme i les zones més poblades és una de les explicacions d’aquest fet i, per això, Catalunya concentra més de la meitat (58%) dels casos espanyols.

En els darrers anys, a més, s’ha observat un augment molt important dels contagis en dones. Segons aquest estudi, entre el 2010 i el 2019 els casos d’MTS en dones a Espanya han crescut més d’un 1.000%, el 64,8% dels quals corresponen a diagnòstics de clamídia. El segueixen a distància els casos de gonorrea, que han augmentat un 729%, mentre que les infeccions pel Virus d’Immunodeficiència Humana (VIH), el causant de la Sida, s’han estancat al voltant dels 500 casos anuals.

Sense símptomes

Les autoritats sanitàries no paren de repetir la importància de fer-se periòdicament proves d’MTS, sobretot entre els joves, perquè són un recurs molt important per a la salut pública. Moltes d’aquestes malalties no presenten símptomes als seus estadis inicials i per això solen passar desapercebudes, cosa que en facilita la propagació de forma involuntària. Fer proves regularment, sobretot si es tenen parelles sexuals diverses, encara que siguin esporàdiques, ajuda a detectar de manera precoç la presència d’alguna infecció.

Les principals malalties per via sexual són aquestes:

  • Clamídia. Causada pel bacteri Chlamydia trachomatis, afecta els òrgans genitals, el recte i, de vegades, el coll. Sol ser asimptomàtica i pot causar problemes greus a curt i llarg termini.
  • Hepatitis. Tant l’hepatitis B com la C estan causades per un virus que ataca el fetge. La infecció pot derivar cap a una hepatitis crònica que pot provocar lesions irreversibles al fetge.
  • VIH. És segurament la infecció de transmissió sexual més coneguda entre la població general. Sol ser asimptomàtica, de vegades durant molts anys, però pot derivar en la Sida, les sigles de la síndrome d’immunodeficiència adquirida, una malaltia que destrueix el sistema immunitari de l’individu.
  • Sífilis. Causada pel bacteri Treponema pallidum. Si no es tracta, pot provocar, amb els anys, alteracions greus del sistema cardiovascular o nerviós.
  • Herpes. Infecció causada pel virus de l’herpes simple o VHS. És asimptomàtica, però s’encomana molt fàcilment per via sexual. Quan es manifesta és en forma de múltiples lesions, com ara vesícules o úlceres doloroses.
  • Gonorrea. Està causada pel bacteri Neisseria gonorrhoeae, que es multiplica amb facilitat a les zones humides del cos: genitals, aparell urinari, boca, faringe, anus… Pot provocar problemes de salut greus i permanents.

Moltes d’aquestes malalties no tenen cura, encara que en algun cas hi ha vacunes o medicaments per minimitzar-ne els símptomes.

ETS_1

Opcions per fer-se les proves

La majoria dels centres de salut públics ofereixen proves d’MTS gratuïtes o de baix cost a qui ho sol·liciti. No cal presentar símptomes per fer-se la prova, que bàsicament consisteix en una anàlisi de sang. Igualment, hi ha múltiples centres privats que proporcionen aquesta possibilitat a un cost més elevat; algunes també ofereixen kits de proves casolanes que permeten prendre les mostres en la comoditat de la pròpia llar.

En el terreny de la prevenció, l’ús del preservatiu és segurament el millor consell que es pot donar per evitar els contagis per MTS. I en alguns casos també és aconsellable no compartir productes íntims o que hagin estat en contacte amb zones del cos infectades. Però el fet que moltes d’aquestes malalties no presentin símptomes complica la tasca de prevenció, de manera que el sentit comú també juga un paper important per evitar la propagació de les MTS.