Moltes vegades, els joves beuen alcohol per encaixar en un grup. Avui dia, ja és la droga més consumida entre els adolescents, per sobre del tabac. Detectar a temps una possible addicció és vital, i per això els adults han d’estar atents a certs senyals.
Segons xifres del Govern, a Espanya un 92% de joves de 18 anys han consumit alcohol alguna vegada. A més, segons el Ministeri de Sanitat, de mitjana, els joves comencen a consumir alcohol als 14 anys. Tot i que beure sigui un acte molt normalitzat en la societat, és fonamental recordar que l’alcohol és una droga i que consumir-ne de manera abusiva pot acabar en una addicció important.
Les causes per les quals un adolescent beu són variades. Tot i que molts d’aquests joves beuen per desinhibir-se en reunions socials, formar part d’un grup o passar-s’ho bé / sentir-se bé, és important conèixer els riscos i l’efecte que té aquest consum a llarg termini. A més, cal estar atent a la dependència que origina per evitar una possible addicció. No és igual un consum puntual que l’abús de l’alcohol.
L’addicció a l’alcohol és una malaltia. La persona manifesta una dependència a aquesta droga fins al punt que, si no la satisfà, li impedeix continuar de manera natural el dia a dia. El consum abusiu a edats primerenques ocasiona conseqüències serioses per a l’organisme. A més, l’alcoholisme en l’adolescència fa que es desenvolupi més ràpidament una tolerància a aquesta substància, donant lloc a problemes en l’edat adulta.
Tot i això, segons investigacions, els joves no creuen que consumir quatre o cinc copes els caps de setmana pugui ocasionar aquests problemes de salut. I el més preocupant és que les generacions més joves coneixen els efectes negatius d’aquest consum, però pensen que a ells no els pot passar res de dolent.
Riscos del binge drinking
Rarament, els adolescents presenten cirrosi hepàtica o altres trastorns més habituals en els adults que fa anys que abusen de l’alcohol. Tot i això, els darrers estudis han demostrat que el consum d’alcohol en l’adolescència, i especialment el consum abusiu, pot afectar el sistema nerviós central a en diferents àmbits:
- Interfereix en el desenvolupament del cervell, limitant-ne el futur i el potencial.
- Afecta l’hipocamp, la zona cerebral relacionada amb la memòria i l’aprenentatge.
- En els casos en què el consum d’alcohol produeix símptomes de ressaca o abstinència, es produeixen danys sobre la memòria, l’aprenentatge i la planificació de tasques.
Com a conseqüència, també es manifesten alteracions de les relacions personals, del rendiment escolar, comportaments violents i conductes perilloses per a la salut, com ara pràctiques sexuals de risc o conduir sota els efectes de l’alcohol.
Símptomes d’alcoholisme en joves
Una addicció a l’alcohol té greus efectes psicològics i sobre la salut física, a més d’interferir en les relacions amb els amics, la família i el sistema educatiu.
- Envermelliment de la pell
- Cansament
- Problemes per dormir
- Mals de cap
- Nàusees
- Dificultat per concentrar-se
- Desinterès en general
- Estat d’ànim baix
- Depressió
- Ansietat
- Dificultat per expressar emocions
- Baixa tolerància a la frustració
- Irritabilitat
- Comportaments de risc
- Impulsivitat
- Problemes de comunicació amb la família
- Desobediència
- Absències freqüents a l’escola
- Canvi dràstic en l’aspecte
La prevenció, clau
Els hàbits i l’educació que es portin a terme a casa i a l’escola són crucials a l’hora de prevenir el consum d’alcohol. En aquest sentit, és important fomentar el diàleg entre pares i fills perquè l’adolescent segueixi uns hàbits saludables i eviti consumir drogues.
D’altra banda, en molts centres educatius ja s’ofereixen xerrades i diverses activitats arran d’aquest tema. S’aposta per l’autocura, s’ofereixen noves alternatives d’oci i s’ofereix informació de les substàncies que consumeixen.
Aquest coneixement aporta als adolescents recursos i eines perquè els seus consums siguin el mínim de greus possible.
Què cal fer davant d’un jove que abusa de l’alcohol?
No s’ha de demonitzar el consum d’alcohol, però sí que explica què passa quan se sobrepassen les dosis que pot suportar l’organisme. Es tracta d’oferir explicacions directes, sinceres i que acostin postures.
També és important no ocultar el problema ni les preocupacions que causa a la família. Entre tots, cal abordar la situació amb diàleg i ajuda externa, si cal.
Possibles tractaments
El tractament de l’alcoholisme en joves i adolescents sol passar per diversos passos:
- Desintoxicació i abstinència. És un procés controlat per un professional mèdic.
- Gestió emocional. S’aprèn i es marquen una sèrie d’objectius i metes que permetin a l’adolescent avançar (i mantenir) l’abstinència.
- Tractament psicològic. Serveix per comprendre el problema que aquesta persona té amb l’alcohol. També es fa servir per abordar un altre tipus de complicacions psicològiques derivades de l’addicció, com ara l’ansietat o la depressió.
Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida