L’Helicobacter pylori és un bacteri que causa infeccions a l’estómac. És molt comú entre la població mundial, tot i que la majoria de persones infectades no ho sap perquè no presenten símptomes associats.
El Helicobacter pylori és un bacteri en forma d’espiral que es pot moure i que es desenvolupa a la mucosa que cobreix l’interior de l’estómac, on va creixent. Va ser cultivat per primera vegada el 1983 per Robin Warren i Barry Marshall.
Actualment, és una de les infeccions més prevalents i, a més, és molt comuna en tota la població mundial. De fet, segons la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu, més del 60% de la població porta aquest microorganisme a l’interior, tot i que la majoria no ho arriba a saber mai, perquè sol ser una infecció asimptomàtica.
La infecció per Helicobacter pylori és més comuna durant la infància, i és menys freqüent en l’etapa adulta. Rarament es resol de manera espontània, i sol persistir tota la vida, tot i que només provoca símptomes en un 10-25% dels pacients. De vegades els símptomes només es manifesten com a molèsties gàstriques o males digestions.
Malalties relacionades
A principis dels anys 80, es va descobrir que la causa número u de l’úlcera gastroduodenal i de l’úlcera gàstrica és la infecció per Helicobacter pylori.
Aquest bacteri produeix una inflamació a l’estómac i, per això, pot desembocar, tot i que de manera menys habitual, en dispèpsia. I, de manera menys freqüent, aquest microorganisme es relaciona amb tumors de l’estómac i amb el càncer gàstric.
És a dir, hi ha malalties que s’associen a l’aparició d’aquest bacteri, i són:
- Dispèpsia. És la sensació d’ompliment de l’estómac i que, a vegades, també causa dolor a la boca de l’estómac i ardor. Si aquests senyals s’acompanyen de vòmits, dolor quan s’empassa o pèrdua de pes, potser s’hi amaga alguna altra patologia.
- Gastritis crònica. Sol causar pesadesa a l’estómac, molèsties abdominals, aerofàgia o sacietat precoç. A vegades, aquesta patologia és un factor de risc a l’hora de patir càncer d’estómac.
- Úlcera pèptica o gastroduodenal. Aquesta úlcera és una llaga més o menys profunda en la mucosa que recobreix l’estómac, i que es pot manifestar amb sensació de sacietat precoç en menjar. També ocasiona un dolor entre l’estern i el melic, normalment a la nit o entre menjars, quan l’estómac està buit.
- Càncer d’estómac. A més de la infecció per Helicobacter pylori, calen altres factors, com una dieta poc saludable, certs antecedents familiars o l’abús de substàncies nocives com el tabac i l’alcohol.
Quins símptomes té?
La majoria de persones amb aquest tipus d’infecció no presenten senyals evidents ni símptomes, per això no sap que pateix aquesta patologia.
Però, si s’arriben a tenir, els símptomes més habituals són:
- Dolor o ardor a l’abdomen
- Dolor abdominal agut amb l’estómac buit
- Nàusees
- Pèrdua de la gana
- Pèrdua de pes involuntària
- Eructes continuats
- Inflor
- Enfosquiment de la femta
Anar al metge
Si una persona presenta aquests símptomes de manera freqüent i reiterada, ha de consultar el metge especialista, el gastroenteròleg, que li suggerirà corregir els mals hàbits i millorar la dieta actual i li indicarà quina medicació pot disminuir la secreció d’àcid per alleujar els malestars.
També cal anar a la consulta mèdica si hi ha dolor abdominal persistent i intens, dificultat per empassar o si es fa femta amb sang o de color negre.
El metge és l’encarregat, també, d’avaluar si cal fer proves complementàries, com una biòpsia, una endoscòpia d’esòfag, estómac i duodè. Per a detectar la presència de l’Helicobàcter Pylori es pot fer a través del test de l’alè amb urea, detecció en femtes o altres.
Hi ha tractament?
El tractament d’aquest tipus d’infeccions se centra a prendre antibiòtics combinat amb inhibidors de la bomba de protons, tot i que depèn de diversos factors. El pacient ha de complir la pauta, la dosi i el temps del tractament que marqui l’especialista.
L’objectiu del tractament és eliminar de l’organisme l’Helicobacter pylori, tot i que no sempre és possible. Un cop acabat el tractament, es recomana repetir les proves per assegurar-se que ha funcionat i comprovar si el bacteri ha desaparegut.
Recomanacions per a pacientes amb Helicobacter pylori
- Evitar els àpats abundants
- Menjar a poc a poc i mastegar els aliments correctament
- Reposar com a mínim 30 minuts després dels àpats principals
- Seguir una dieta equilibrada i variada
- Beure prou quantitat d’aigua
- Evitar les begudes gasoses
- Cuinar a la planxa, al vapor o al forn i no abusar dels preparats fregits o arrebossats
- Moderar l’ús de sal, espècies i condiments
- Evitar els aliments estimulants, com ara el te, el cafè i la xocolata
- No fumar
- Rentar-se les mans sempre després d’anar al bany i abans de dinar
Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida