L’halitosi, o mal alè, és un problema molt habitual entre els adults. Pot ser causada per algun aliment, tot i que el més comú és que sigui conseqüència d’algun trastorn bucal.

Habitualment, el mal alè és fruit de l’acumulació bacteriana a la boca o entre les dents, i afecta més d’un 30% de la població adulta. Una boca mal raspallada és propensa a generar mal alè. Aquesta pudor, que en moltes persones acaba sent un problema, és la conseqüència d’aquesta presència de placa bacteriana al voltant de les dents, a la cavitat bucal i a la llengua.

Té lloc quan les restes d’aliments no es renten de la boca i s’hi queden. Acaben descomponent-se i donen lloc a la pudor de boca. Per això, es recomana rentar-se les dents amb fluor, i fer servir fil dental i col·lutori per eliminar les restes de menjar que es quedin entre les dents.

 

Per què tinc mal alè?

La presència de mal alè, que també es diu halitosi, no sempre deriva de la manca d’higiene bucal, tot i que n’és una de les causes principals. És a dir, una mala tècnica de raspallat o una higiene deficitària augmenta la possibilitat de patir-ne. I és que amb aquestes males pràctiques s’acumulen les restes de menjar a la boca, que quan es descomponen causen aquesta pudor tan desagradable.

El menjar podrit també ajuda que es desenvolupin bacteris a la boca. Aquests bacteris poden originar malaltia de les genives (també anomenada gingivitis). I la gingivitis també és causa de mal alè.

És a dir, moltes altres vegades, l’halitosi és símptoma d’alguna malaltia periodontal, per la qual cosa és important detectar-ne l’origen i tractar-ho al més aviat possible. En molts casos, el mal alè pot indicar una activitat bacteriana a la cavitat oral anormal o la presència d’un mecanisme fisiològic alterat.

També pot derivar d’alteracions en el flux salival, sequedat bucal o malalties del sistema respiratori superior, com l’amigdalitis crònica o la sinusitis; fins i tot del fet de prendre determinats medicaments o de problemes gastrointestinals. En aquest sentit, la malaltia per reflux gastroesofàgic n’és una de les causes habituals. Aquesta patologia és causada per l’àcid tornant des de l’estómac fins a l’esòfag, que ocasiona una sensació de cremor al pit o a la gola.

A més, les persones que tendeixen a menjar plats amb aliments d’olor forta, com ara la ceba, algunes espècies o l’all, tenen més possibilitats de tenir halitosi. Passa el mateix amb la ingesta abundant d’alcohol o cafè.

 

Els símptomes principals del mal alè

En la majoria de casos, les persones amb halitosi es desperten amb un alè matinal que fa pudor. De vegades, continua durant la resta del dia i no se n’adonen.

L’halitosi sol provocar:

  • Sequedat a la boca
  • Una capa blanca a la llengua
  • Placa al voltant de les dents
  • Mal gust de boca

 

Disgust and bad smell. Caucasian young woman covering her mouth by hand. Isolated on white background

Com es pot evitar l’halitosi?

Atès que gran part dels casos de mal alè té l’origen a la boca, és indispensable millorar la cura bucal raspallant les dents cada vegada que es menja, i sense oblidar la llengua.

Aquests són els consells i les pautes per evitar el mal alè:

  • Mantenir una higiene bucal correcta
  • Raspallar-se les dents després de cada àpat
  • No oblidar raspallar-se també la llengua
  • Fer servir pasta de dents fluorada
  • Canviar el raspall de dents amb regularitat
  • Fer servir fil de seda o raspalls interdentals per acabar la higiene
  • Beure aigua per mantenir la boca hidratada
  • Prendre sucs cítrics
  • Evitar el tabac i el cafè
  • Reduir el consum d’aliments com l’all o la ceba, que poden afavorir el mal alè
  • Evitar respirar per la boca
  • Visitar el dentista regularment

 

Es pot tractar l’halitosi?

Reduir el mal alè és important perquè, al seu torn, ajuda a prevenir l’aparició de càries i a disminuir el risc de patir certes malalties de les genives. Per tot això, el primer pas és mantenir una higiene bucal adequada.

Si el mal alè és conseqüència d’alguna afecció, cal consultar-ho amb el metge de capçalera i, si l’halitosi té relació amb la salut bucal, el dentista serà l’encarregat d’oferir al pacient les pautes que cal seguir per eliminar-la.

Els tractaments dentals inclouen col·lutoris que eliminin a fons els bacteris que s’acumulen a la boca. Algunes vegades, també pot aconsellar dentifricis amb antibiòtic per aconseguir-ho. Si hi ha una malaltia de les genives, és aconsellable visitar l’especialista, el períodencista, que farà una neteja professional i que, en casos determinats, pot reemplaçar peces dentals defectuoses.

 

Olga Rabassa
Directora Clínica Dental