Les cataractes no es poden prevenir, però sí que en la seva gran majoria es poden curar, sobretot si se’n fa un diagnòstic precoç que determini el moment adequat per operar-la. Per això, és important que es facin revisions periòdiques amb l’oftalmòleg a partir dels 45-50 anys. També és important visitar l’especialista si es detecten problemes de visió com visió borrosa o doble, molèsties quan hi ha molta llum, dificultat per conduir de nit, augment de la miopia o no poder llegir lletres petites.

Un cop detectada la cataracta, també és important seguir uns hàbits de vida que no perjudiquin la salut dels nostres ulls, com el tabac, una alimentació desequilibrada o exposar-los al sol sense la protecció adequada. De fet, aquests elements també poden contribuir a l’aparició de la cataracta, que si no es tracta, ens deixarà sense veure-hi de manera progressiva.

Les cataractes són una de les primeres causes de ceguesa al món, sobretot en països poc desenvolupats, mentre que als llocs de rendes més altes és la primera patologia en nombre d’intervencions. A Catalunya, s’ha operat gairebé 16.000 vegades aquest any i encara hi ha prop de 24.000 pacients en llista d’espera, pel que fa a la sanitat pública. Les llistes d’espera són de gairebé sis mesos.

Afecta principalment les persones grans

La importància quantitativa de les cataractes es deu, sobretot, a l’allargament de l’esperança de vida, ja que el principal tipus d’aquesta patologia està relacionada amb l’edat. Es calcula que la meitat de persones de més de 65 anys estan afectades de cataractes. Però, encara que minoritaris, també hi ha casos de cataractes per condicionants genètics, traumatismes oculars, malalties de l’ull i altres malalties com la diabetis o la hipertensió i també poden estar relacionats amb el consum d’alguns fàrmacs com els corticoides.

La cataracta es produeix per la pèrdua de transparència del cristal·lí, que és la lent que hi ha darrere de la pupil·la. Aquesta lent és la que ens permet que puguem enfocar quan mirem. Si el cristal·lí es va tornant opac, provoca que de manera progressiva es vagi perdent la visió. Per això, l’únic tractament eficaç consisteix a operar l’ull per substituir el cristal·lí natural per una lent artificial. Prèviament, es desfà la cataracta i s’aspira amb ultrasons (el mètode convencional) o, en els últims anys, amb làser.

Tractaments

Les millores en els tractaments fan que ara com ara la intervenció duri al voltant dels 10 minuts (en funció, és clar, de la gravetat de la cataracta) i que no requereixi ni anestèsia local, només unes gotes anestèsiques. A més, la recuperació és molt ràpida i en poques hores ja es pot tenir una visió força bona, que anirà millorant de manera progressiva en les setmanes següents.

Les cataractes s’operen des de fa segles i fins al segle XVIII es feia servir una tècnica anomenada reclinament. Consistia a introduir una agulla a l’ull per dislocar el cristal·lí i empènyer-lo contra l’humor vitri.

 

Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida