La bronquiolitis és una inflor i acumulació de moc a les vies aèries més petites dels pulmons, els bronquíols. Normalment, és causada per una infecció viral i sol ser molt comuna en els infants.

 

La causa principal de la bronquiolitis és el virus respiratori sincitial (VSR), tot i que també pot derivar d’un refredat comú o una grip. Afecta, majoritàriament, nens de menys de 2 anys, amb més incidència entre els 3 i els 6 mesos. Es calcula que anualment entre un 10% i un 30% d’infants de menys d’un any pateixen bronquiolitis. Els nadons i els nens tan petits encara tenen les vies respiratòries de mida reduïda, per això s’obstrueixen amb més facilitat. De tota manera, només entre un 7% i un 14% necessitarà hospitalització.

 

Aquesta malaltia té lloc, sobretot, els mesos de tardor i hivern. En aquestes èpoques són un dels motius principals de visita al pediatre, i la majoria de casos es tracten des de casa. La bronquiolitis comença com una infecció de vies respiratòries altes amb mucositat nasal i esternuts. L’infant pot tenir febrícula i el que no sol faltar és la tos, que és seca i augmenta de manera progressiva, i la dificultat posterior per respirar.

 

Els nadons prematurs, infants amb problemes cardíacs o pulmonars o menuts amb el sistema immunitari dèbil, tenen més probabilitats de desenvolupar una bronquiolitis. Un percentatge alt dels nens que han tingut una bronquiolitis presenten tendència a fer bronquitis, de nou, els anys vinents, principalment si hi ha antecedents familiars d’asma o atòpia.

 

Quins símptomes té?

Els senyals inicials d’aquesta infecció viral solen ser similars a un refredat i, normalment, milloren sols. Quan empitjoren, és el moment de consultar el metge.

 

Els símptomes comencen entre els 3 i els 7 dies després d’agafar el virus: febre i obstrucció del nas. Entre 2 i 4 dies més tard, el virus s’estén als bronquíols i origina irritació i estrenyiment d’aquestes vies respiratòries. Per això, el nen tus i respira amb més dificultat.

Aquesta infecció es caracteritza per aquests senyals habituals:

– Congestió nasal

– Mocs

– Tos

– Febre

– Dificultat per respirar progressiva

– Respiració sibilant (emissió de xiulets en respirar)

– Rebuig al menjar

– Irritabilitat

bronquiolitis1

És contagiosa?

Sí. Les persones que contreuen una bronquiolitis la poden contagiar durant diversos dies, o fins i tot durant diverses setmanes. Aquest virus sobreviu fins a set hores en superfícies i es propaga si entra en contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de la persona infectada.

Normalment té lloc quan la persona portadora del virus:

  • Tus o esternuda a prop i les gotes que llança a l’aire les inhala el nadó o l’infant
  • Toca joguines o objectes que després el petit manipula

 

Tractament de la bronquiolitis

La majoria dels casos de bronquiolitis infantils són lleus i no requereixen cap tractament mèdic específic, més enllà d’alleujar els símptomes. La majoria dels infants milloren al cap d’1 a 2 setmanes, amb mesures de suport i vigilància al domicili.

 

S’aconsella:

  • Oferir líquids en petites quantitats i amb més freqüència per tal de mantenir l’infant hidratat.
  • Si el nadó és lactant, segurament disminuirà la ingesta de llet durant les preses perquè es cansarà, per la qual cosa s’hauran d’augmentar el nombre de preses.
  • Fer servir un humidificador de vapor fred a la seva habitació, per estovar les mucositats i alleujar la congestió nasal.
  • Fer servir un aspirador nasal i/o gotes nasals de solució salina per tal de destapar el nas i alleujar la congestió nasal.
  • Mantenir el nadó de panxa enlaire, en posició semiincorporada a 30º i el coll estirat, perquè pugui respirar millor.
  • Procurar un ambient tranquil. Evitar maniobres brusques i posar a l’infant roba còmoda i ampla.

Els antibiòtics no ajuden perquè la bronquiolitis és d’origen viral (la produeix un virus) i aquests medicaments només són eficaços en les infeccions bacterianes. A vegades, si el menut té febre i ja és prou gran, el metge pot pautar antitèrmics que li facin baixar la febre.

bronquiolitis 2

Es pot prevenir?

De totes les mesures preventives, la més eficaç per evitar la propagació dels virus que poden causar la bronquiolitis –i altres infeccions– és rentar-se les mans de manera freqüent i correcta. D’altra banda, és convenient allunyar els menors de persones refredades i d’ambients secs o altament carregats amb contaminació ambiental (fum del tabac o productes de neteja).

 

A més, cal ser conscients que els infants amb bronquiolitis són la font de contacte principal per als altres, així que es recomana no portar-los a l’escola bressol fins que desapareguin els símptomes i evitar el contacte amb altres menors. I, a casa, mantenir les joguines i les superfícies sempre netes i no abrigar massa el nen.

 

Dr. Carles Rabassa
Director Médico de Atlàntida