La microbiota intestinal, també anomenada flora intestinal, és un complex ecosistema de microorganismes que habita a l’aparell digestiu. Les investigacions que s’han fet en l’última dècada revelen que les funcions que fa tenen tanta importància, que actua com un òrgan més del cos humà. Concretament, regula el sistema immunitari.

Per això els desequilibris de la microbiota augmenten el risc de patir malalties immunitàries, com ara al·lèrgies, asma i alteracions intestinals inflamatòries.

La microbiota és un sistema adquirit, ja que els nadons neixen sense. En passar pel canal del part i durant la lactància, es produeix aquesta primera inoculació de gèrmens. Els microorganismes, posteriorment, evolucionen segons creix la persona i adquireix uns hàbits o uns altres.

Les interaccions

Tal com veurem a continuació, hi ha un gran nombre d’interaccions entre el nostre cos i la microbiota.

  • Nutrició. La interacció entre els microorganismes intestinals produeix energia i vitamines i ajuda a absorbir el calci i el ferro del còlon.
  • Protecció. La flora prevé la invasió d’altres gèrmens o el creixement de gèrmens amb potencial patogen.
  • Sistema immunitari. Influeix en la seva maduració, de manera que un desequilibri en la microbiota intestinal podria augmentar la vulnerabilitat a infeccions.
  • El desequilibri de la microbiota intestinal és una conseqüència d’una dieta poc saludable. Això pot portar a una disminució del metabolisme basal, alteracions en la regulació de les hormones i un augment dels metabòlits (molècules) que promouen la inflamació.

 

Microbiotes desiguals

Cada persona té una microbiota diferent, formada per milers d’espècies de bacteris. Com que aquests microorganismes s’adapten a l’entorn on viuen i als nutrients de què disposen, la composició de la microbiota muta i evoluciona al llarg de la vida en funció de la dieta de cada persona, dels fàrmacs que pren i del seu estil de vida.

La microbiota s’adapta al cos. D’aquesta manera, una dieta poc saludable produeix desequilibris a favor d’espècies de microorganismes menys beneficioses. Per exemple, una dieta rica en sucres afavorirà l’abundància de bacteris capaços de processar carbohidrats simples. Però la presència d’aquests bacteris limitarà la d’altres espècies que tindrien funcions més útils. Així que, com a norma general, com més diversitat d’espècies tingui una persona millor serà per a la seva salut.

Si la microbiota intestinal pateix un desequilibri, es parla de disbiosi. El seu impacte sobre la salut pot variar d’una simple alteració a la malaltia i, fins i tot, a la desaparició transitòria o definitiva dels beneficis que aporta habitualment. Les al·lèrgies (sobretot en nens), les infeccions, l’obesitat i les malalties metabòliques són alguns trastorns que es correlacionen amb l’afecció.

microbiota2

Pren nota i cuida’t microbiota

Aquí tens alguns consells que has de tenir en compte per consumir una alimentació adequada amb l’objectiu de mantenir una microbiota intestinal favorable per a l’organisme:

 

  • Menjar de manera equilibrada. Una microbiota intestinal sana i equilibrada és clau per a la salut. L’aconseguirem amb un consum adequat de fibra vegetal, fruites, verdures i greixos saludables, com ara l’omega-3 i l’omega-6. També ens hi ajudarà a incorporar a la dieta aliments prebiòtics i probiòtics.
  • Prebiòtics. Són ingredients no digeribles d’aliments que contribueixen a estimular el creixement i l’activitat de bacteris bons, alimentant-los; d’alguna manera, són els seus nutrients. Estan presents de manera natural en verdures i fruites com l’all, la ceba, el porro, l’espàrrec, la carxofa, el tomàquet, el plàtan, la pruna i la poma. També podem trobar-los en grans i cereals integrals, així com en les ametlles.
  • Probiòtics. Són microorganismes vius que incorporem a l’organisme a través de l’alimentació i que en quantitats adequades produeixen beneficis per la salut de l’hoste. Bones fonts de probiòtics són els productes fermentats, com el quefir d’aigua, la kombutxa, el tempeh, el xucrut, el miso o el kimchi. Consumits en prou quantitat, promouen una microbiota saludable i poden ajudar a reequilibrar-la.

 

La microbiota intestinal és un gran indicador de la nostra salut. El microbiòleg i Nobel de Medicina Elie Metchnikoff va defensar en diferents investigacions que la majoria de les malalties s’inicien al tracte digestiu. Els últims anys, diversos estudis han demostrat que té relació amb el desenvolupament de diferents malalties intestinals, com ara la síndrome de l’intestí irritable, la inflamació intestinal o la celiaquia, però també amb altres de psicològiques, i, fins i tot, amb l’obesitat, les al·lèrgies, l’asma i diverses afeccions cardiovasculars.

Entre les 400 i 1.500 espècies de microbiota que tenim al cos mantenen l’equilibri digestiu, ajuden el sistema immunitari i afavoreixen la producció de vitamines. La teva microbiota, com la teva empremta dactilar, és única, et defineix i et diferencia originant un ecosistema d’allò més complex: el teu organisme.

 

Dra. Claudia Pueyo
Directora mèdica adjunta