La salut mental fa referència al benestar emocional, social i psicològic de les persones. És a dir, afecta la manera d’enfrontar-se amb la vida en diversos àmbits. Patir una malaltia mental sol afectar molt les relacions amb els altres i la qualitat de vida de la persona que la pateix.

Una bona salut mental ajuda a tenir relacions iguals, sanes i equitatives; però també a treballar productivament, a assolir reptes i a estar físicament en forma. És, tal com defineix l’Organització Mundial de la Salut, un estat de benestar que permet a les persones fer front a tots els moments de la vida i aprendre i treballar correctament. A més, tenir una bona salut mental ajuda a desenvolupar habilitats i contribueix a la millora de la societat.

Hi ha molts factors que poden afectar directament la salut mental d’una persona. Solen anar des de factors genètics fins a experiències viscudes, com ara traumes o abusos. Els antecedents familiars de problemes de trastorns mentals i l’estil de vida també influeixen en el fet de patir o no aquest tipus de malaltia.

 

Què és una malaltia mental?

Les malalties mentals poden afectar de moltes maneres les persones a qui se’ls han diagnosticat. Els pot canviar l’humor, el comportament i, fins i tot, la manera de pensar. Hi ha malalties mentals ocasionals i altres patologies cròniques que perduren en el temps.

Una d’elles, la depressió, avui continua sent el trastorn mental principal. És dues vegades més freqüent en les dones que en els homes. De fet, entre el 10 i el 15% de les dones en països desenvolupats pateix depressió durant l’embaràs o el postpart.

Els trastorns de salut mental, a més, poden augmentar el risc de contreure un altre tipus de malalties. Són més comuns del que es creu i és que, encara actualment, hi continua havent cert tabú al seu voltant. Tot i així, s’està avançant molt científicament i, gràcies a investigacions i a la innovació, cada vegada hi ha més tractaments disponibles que poden ajudar les persones amb trastorns de salut mental a millorar el seu dia a dia.

Sad woman in deep depression is sitting on the couch and crying and thinking about the bad thing

Els senyals d’alerta principals

No sempre és senzill diagnosticar un trastorn mental. Però solen tenir certs senyals que alerten de la seva presència:

  • Canvis d’hàbits alimentaris
  • Canvis en la pauta del son
  • Tenir poca energia
  • Sentir veus o sentir la sensació de que et vigilen
  • Tenir canvis d’humor molt bruscos
  • Sentir-se apàtic o buit
  • Estar molest, espantat o confós de manera habitual
  • Fumar, beure o consumir drogues de manera descontrolada
  • Moments d’irascibilitat exagerada sense motiu

 

Tipus de malalties mentals

Els més habituals són:

  1. Desordres d’ansietat. Són el tipus més comú. Les persones amb aquest trastorn tenen por o ansietat relacionada amb objectes o situacions concretes, per la qual cosa intenten evitar exposar-se a aquest desencadenant. Solen patir fatiga i problemes de son, i els músculs se’ls tensen en els moments de crisi. En aquest tipus de malaltia també hi entren les fòbies i els trastorns obsessivocompulsius.
  2. Trastorns de l’estat d’ànim. Les persones amb aquestes malalties tenen canvis significatius de l’estat d’ànim, que generalment involucren mania –que és un període d’alta energia i eufòria– o depressió. Aquí s’inclouen el trastorn bipolar i el trastorn afectiu estacional.
  3. Trastorns per esquizofrènia. L’esquizofrènia presenta el que s’anomena símptomes negatius i positius. Els positius inclouen deliris, trastorns del pensament i al·lucinacions. En canvi, els negatius inclouen falta de motivació i un estat d’ànim indiferent o inadequat.

Tangled red threads on the silhouette of the head, representing the brain. Blue background. Flat lay. The concept of mental health and demension

Salut mental en la infància i l’adolescència

La UNICEF alerta que més del 13% dels adolescents de 10 a 19 anys pateixen algun trastorn mental. A més, assegura que l’ansietat i la depressió representen el 40% d’aquests problemes de salut mental.

https://dependentia.es/jovenes-y-trastornos-mentales/

En aquest sentit, l’educació emocional ha esdevingut una de les peces fonamentals per fomentar la necessitat d’una bona salut mental entre els més joves. És important treballar, des de les primeres etapes de la vida, eines que els ajudin a comprendre i reaccionar davant dels factors de risc en la salut mental. Entre els més habituals, els abusos sexuals, l’assetjament escolar o la soledat.

Cada any el 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquesta iniciativa de la Federació Mundial de la Salut Mental se celebra en més de cent països. Aquest 2022, precisament, la infància hi tindrà un paper protagonista.

 

Quique Gómez
Psicòleg, centre mèdic Atlàntida