Les cures principals durant la diabetis gestacional 

La diabetis gestacional és un tipus de diabetis que sorgeix durant l’embaràs en dones que abans no havien patit aquesta malaltia. Se sol donar cap a la meitat de la gestació i es pot controlar amb una alimentació saludable, exercici i, a vegades, insulina. 

La diabetis gestacional és el tipus de diabetis que es diagnostica per primera vegada durant l’embaràs. Igual que passa amb altres tipus de diabetis, la diabetis gestacional afecta la manera en què les cèl·lules fan servir el sucre. En aquest cas concret, s’origina un nivell alt de glucosa sanguínia (sucre en sang) que pot afectar l’embaràs i la salut del nadó. 

La majoria del temps, aquest tipus de diabetis no origina senyals ni símptomes gaire perceptibles. Alguns dels possibles símptomes són l’augment de la set o de la micció. El sucre es perd per l’orina i fa que es produeixi molta orina per poder-lo eliminar. 

Per això, com a part de les proves prenatals, els especialistes fan de manera ordinària proves de diabetis gestacional a les dones embarassades. Se solen portar a terme entre la setmana 24 i 28 de gestació i els exàmens inclouen la prova de tolerància a la glucosa. Aquesta anàlisi es diu test d’O’Sullivan. 

La diabetis gestacional augmenta el risc de diverses complicacions obstètriques per a la mare i el nadó. Per això, és molt important diagnosticar-la de manera precoç i tractar-la correctament. 

Per què algunes dones desenvolupen aquest tipus de diabetis? 

Actualment, encara no se sap la causa que fa que algunes dones presentin, durant l’embaràs, diabetis gestacional i d’altres no. A vegades, aquesta presència està relacionada amb els canvis hormonals de l’embaràs, que fan que el cos sigui menys capaç de fer servir insulina. 

De totes maneres, sí que hi ha certs factors de risc, com:  

  • Sobrepès o obesitat 
  • Prediabetis 
  • Sedentarisme o falta d’activitat física 
  • Síndrome de l’ovari poliquístic 
  • Antecedents familiars amb diabetis 
  • Antecedents d’avortaments espontanis 
  • Part prematur anterior 
  • Diabetis gestacional en un embaràs anterior 

 

Es pot controlar la diabetis gestacional? 

Sí. La diabetis gestacional es pot controlar en la majoria de casos. Per això, es recomana seguir una alimentació saludable i fer exercici de manera regular, entre altres aspectes. 

 

Com ha de ser l’alimentació d’una dona amb diabetis gestacional? 

A les dones que planegen quedar-se embarassades, abans de la gestació ja se’ls aconsella canviar els hàbits alimentaris i que siguin el màxim de saludables possible. D’aquesta manera, menjar fruita i verdura els ajudarà a començar la gestació amb un pes saludable. 

També és important, durant la gestació, no augmentar gaire ràpidament de pes, perquè això podria augmentar el risc de patir diabetis gestacional. 

Durant l’embaràs, un nutricionista pot ajudar la dona embarassada a crear-se un pla d’àpats i menús sans i, a més, li pot ensenyar a controlar-se el sucre en sang. 

L’exercici físic és una bona eina a l’hora de controlar el sucre i, si el metge no ho desaconsella, és molt positiu, per a la salut de la dona i el nadó, fer un mínim de 30 minuts d’activitat física al dia. 

Cal punxar-se insulina? 

A més, en alguns casos, la mare necessitarà insulina per controlar-se el sucre en sang. Finalment, després de poques setmanes que hagi nascut el nadó, es recomana que la dona es torni a fer un examen de diabetis. 

En la majoria de mares, la diabetis gestacional desapareix de manera natural després del part. Si no és així, i la diabetis continua, segurament se li diagnosticarà diabetis tipus 2. 

Complicacions de la diabetis gestacional 

Quan el sucre en sang d’una dona amb diabetis gestacional no es controla correctament durant l’embaràs, poden aparèixer problemes tant en l’embarassada com en el nadó. 

  • Un nadó massa gros. Si la diabetis gestacional no es controla bé, causa un augment en el sucre de la sang del bebè. En conseqüència, està sobrealimentat i creix massa. 
  • Preeclàmpsia o pressió arterial alta. Pot causar danys greus a la mare o al nadó: naixement prematur, convulsions o accidents cerebrovasculars. 
  • Cesària. Una dona amb diabetis gestacional no controlada té un nombre més elevat de probabilitats que el part s’hagi de fer mitjançant una cesària. 
  • Hipoglucèmia o baix nivell de sucre en sang. Les dones amb diabetis que prenen insulina o altres medicaments poden patir una baixada del nivell de sucre que podria ser greu si no s’atén ràpidament. 
  • Obesitat i/o diabetis tipus 2 en el nadó. Amb una diabetis gestacional mal controlada, els bebès tenen més risc, en un futur, de patir diabetis tipus 2 o obesitat. 
  • Diabetis en el futur. Les dones amb diabetis gestacional tenen més possibilitats de tornar-la a desenvolupar en un futur embaràs, i també tenen un risc més elevat de desenvolupar diabetis tipus 2. 

 

Dr. Carles Rabassa
Centre mèdic Atlàntida