Aquest hivern es compliran tres anys de l’aparició dels primers casos declarats de Covid-19 a la Xina, la malaltia provocada arran de la infecció pel virus SARS-CoV-2 i que ha provocat una pandèmia d’abast mundial. De fet, encara estem en plena pandèmia, tot i que a vegades pugui no semblar-ho, i la situació, segons els experts, encara s’allargarà mentre no s’aconsegueixi una vacunació generalitzada i el virus continuï mutant.

Segons les últimes dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest 2022 ja han mort a tot el món més d’un milió de persones de resultes de la Covid-19, tot i que la dada és només una aproximació. El relaxament de les mesures de protecció i la baixada dràstica en el nombre de proves diagnòstiques que es fan (o que es notifiquen) provoca que algunes dades no siguin del tot fiables. En tot cas, des de l’inici de la pandèmia el virus ja ha provocat al voltant de 6,5 milions de morts, segons càlculs de l’OMS.

La variant Òmicron

Des de principis d’aquest any, la variant Òmicron és la responsable del 100% de les infeccions per SARS-CoV-2. Com es pot veure en el gràfic, aquesta variant s’ha imposat a tota la resta de mutacions del virus fins a convertir-se en hegemònica. Les dades disponibles fins ara arriben fins a la setmana 30 de l’any, l’última de juliol, però res fa pensar que això canviï en un termini curt de temps.

variants_Covid_DEF

D’entre els diferents subgrups de la Òmicron (llinatges, en diuen els científics), el preponderant en aquests moments és l’anomenat BA5. És una variant que conserva una capacitat de transmissió alta, però que és intrínsecament menys greu que les anteriors. Segons dades d’un article científic realitzat a Catalunya i publicat a mitjans d’agost del 2022, amb l’Òmicron hi ha de mitjana un 54% de risc menys d’ingrés hospitalari i un 75% menys de risc d’arribar a l’UCI.

A això, cal afegir-hi que, en aquests moments, a Espanya gairebé tothom està vacunat: més del 90% de majors de 12 anys té dues dosis i prop del 55% de més de 18 anys porta la tercera. A més, molts d’aquests també s’han infectat del virus en algun moment. I aquestes dues vies són útils I complementàries per garantir la protecció davant del SARS-CoV-2.

Malauradament, no a tot arreu la situació és aquesta i en molts països la vacunació és pràcticament testimonial i, a més, s’han relaxat molt les mesures de protecció, després de gairebé tres anys d’esforços. L’OMS alerta, per exemple, que hi ha 10 països on la població vacunada no supera el 10% dels habitants.

Tres escenaris

Els experts assenyalen que aquesta tardor es poden produir tres escenaris diferents en relació amb la Covid-19 a Espanya.

  • Molt probable. Que el virus segueixi mutant, però sense que augmentin els casos greus ja que la vacunació i la infecció continuarien sent eficaces.
  • Improbable, però no descartable. Que el virus generi una mutació prou diferent com perquè la protecció dels anticossos que tenim ara no sigui suficient.
  • Molt improbable. Que la mutació del virus sigui tan substancial com per generar pràcticament una malaltia nova davant la qual les vacunes no funcionin.