Les fòbies són trastorns d’ansietat que ocasionen una por extrema a una situació concreta, un animal, un sentiment o, fins i tot, un lloc. Solen ser pors irracionals i cada cas és únic, per això saber-ne la causa o l’origen sol ser complicat.

Una fòbia és una por a situacions o objectes que, en principi, no són perillosos. Per exemple, hi ha qui experimenta una por irracional a viatjar amb avió, a les aranyes, a les altures o a la sang. A vegades les fòbies es remunten a un trauma particular; en d’altres, es creu que la genètica hi té una funció important.

La por, generalment, bloqueja i es desboca. En el cas de les fòbies, el gran problema és com es gestiona aquesta sensació. Normalment, les fòbies –tot i que cada persona les viu d’una manera única– es descriuen com una por disfuncional i tenen certs símptomes comuns:

  • Por
  • Terror
  • Sensació d’ofec
  • Sudoració excessiva
  • Marejos
  • Tensió muscular
  • Palpitacions
  • Taquicàrdies
  • Augment de la pressió arterial

A diferència d’un moment estressant o ansiós puntual, les fòbies duren en el temps i poden provocar reaccions tant físiques com mentals intenses. Tot i que la persona sol ser conscient que la seva reacció és inexplicable i exagerada, poques vegades s’hi vol enfrontar. El més habitual és evitar la causa de la por. Per tant, aquesta por continuarà de manera permanent. Moltes vegades, una fòbia pot interferir en la vida quotidiana de qui la pateix. Tot i això, és possible superar aquesta mena de problemes.

fobia-3

Minimitzar aquestes pors amb tractaments

El primer pas que ha de seguir una persona que es veu paralitzada davant de certes situacions, llocs o objectes és anar al metge o al professional de la salut mental. Això és important, sobretot, quan les pors afecten l’exercici diari a la feina, a casa i als col·legis, en el cas dels infants.

Abans d’entrar a la consulta, el pacient ha de reflexionar sobre els símptomes que té, quins són els factors desencadenants i la seva situació personal actual. A vegades, canvis recents en el dia a dia afecten més del que una persona pot considerar. És el moment de fer una llista amb les preguntes que el metge podrà solucionar.

Seguir el tractament adequat ajuda la majoria de persones que pateixen una fòbia. Entre les opcions hi ha medicaments i/o teràpia. S’aconsella, a més, abordar el problema de seguida i no intentar evitar-lo. Així la teràpia i el tractament seran més eficaços i s’aconseguiran bons resultats abans. Cal fer front a les actituds parlant molt de les pors que pateix cadascú.

  • Hi ha teràpies d’exposició que posen el focus a gestionar de manera diferent la reacció de cada persona. L’exposició a l’estímul temut pot ser real o imaginària i ajuda a aprendre a ser més flexibles. Aquesta teràpia sol aconseguir un efecte durador.
  • Les noves tecnologies, com ara la realitat virtual, s’estan posicionant com una gran eina per tractar les fòbies. Garanteixen més privacitat i seguretat per al pacient i aconsegueixen recrear situacions més enllà del que una persona es pot trobar en la realitat.
  • La teràpia cognitiva també és molt eficaç per desenvolupar la confiança en un mateix. El pacient aprèn a veure des d’una altra perspectiva les pors i l’impacte que tenen en la seva vida. Es tracta de controlar els pensaments i dominar els sentiments.
  • Les teràpies informatives o la psicoeducació intenten presentar el màxim d’informació possible sobre la por o la fòbia a la persona. Per exemple, en la fòbia de viatjar amb avió s’informa d’aspectes aeronàutics, com per què vola un avió o quins factors poden afectar un vol.
  • Els medicaments se solen fer servir per reduir l’ansietat i altres símptomes. En funció de cada persona i cada fòbia, el metge prescriu medicació a l’inici del tractament o, fins i tot, en moments puntuals; per exemple, a l’hora de pujar a un avió. Aquests medicaments ajuden la persona a relaxar-se i a controlar la pressió arterial o les taquicàrdies.

 

Nous estils de vida

D’altra banda, una persona amb fòbia pot decidir canviar d’estil de vida i aprendre noves estratègies i rutines que l’ajudin a controlar les pors. Es pot decantar per tècniques de relaxació, com ara el ioga o la respiració profunda, que són bones eines per afrontar i gestionar l’estrès.

També és molt recomanable practicar activitat física i exercici de manera regular, perquè ajuda a controlar l’ansietat. I, de la mateixa manera, és important dormir i descansar correctament, menjar de manera saludable i evitar substàncies com la cafeïna, que poden empitjorar els episodis d’ansietat. D’altra banda, hi ha grups de suport i ajuda formats per persones amb qui compartir aquestes sensacions i emocions.

 

Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida