Els últims anys, hem sentit constantment allò de “connectar amb un mateix”. Però en què consisteix realment aquest concepte tan de moda?

En realitat, no és més que establir una comunicació sincera i directa amb el nostre jo interior per poder comprendre els nostres sentiments, problemes, idees o sensacions.

Tot i que, d’entrada, aquesta capacitat innata pot semblar senzilla, no ho és tant. Les persones solem jutjar-nos per les accions que fem i renyar-nos diàriament per alguna de les decisions que hem pres o culpabilitzar-nos per sentir allò que creiem que no està bé. Per això, per poder arribar a reconnectar amb el nostre interior, cal, en primer lloc, practicar l’acceptació.

Quan parlem de reconnectar amb nosaltres, no es tracta d’oblidar-se d’un mateix, sinó de tot el contrari. Moltes vegades, estem més pendents de les necessitats dels altres i prioritzem tant els temes laborals o de casa, que oblidem parar atenció a les nostres necessitats més íntimes. La realitat és que no ens podem permetre el luxe de desconnectar de nosaltres mateixos, perquè és el primer pas per a la desídia, la tristesa o la pèrdua de motivació.

 

Una bona connexió interna: uns quants consells

  • La clau és seure, respirar fondo i preguntar-nos com estem. I fer-ho en silenci i escoltant-nos només a nosaltres mateixos. La resposta ha de ser tan sincera com sigui possible, ja que enganyar-nos no servirà de res. Cal prioritzar conèixer i buscar les emocions latents i aprendre a posar-los nom, sense tabús i molt més enllà de “l’estic bé / malament”.
  • Amb el pas dels anys, anem perdent la capacitat de ser sincers amb nosaltres mateixos, però, si volem ser feliços i gaudir d’una vida plena, és indispensable recuperar-la.
  • Descuidar la connexió amb el nostre jo veritable i un equilibri físic i interior òptim pot generar confusió i sensacions de tristesa i buit. No ens hem de preocupar si hi ha moments del dia, o de la setmana, en què estem abatuts, cansats o confusos. És fruit que sovint vivim només pensant cap enfora –centrats en els problemes a la feina, la conciliació familiar, etc.–, oblidant-nos del que transcorre dins nostre. Aquestes emocions i sensacions, fins i tot els missatges que ens llança el propi cos, aporten l’única informació que necessitem per avançar en el camí que ens porti a les nostres metes.
  • Cal oblidar les pors i els possibles escenaris negatius. No ens ajudarà a pensar i imaginar-nos les pitjors situacions, i menys encara quan són futures. Hem d’aprendre a viure en el present i ser-ne conscients.
  • En un món ple de soroll, presses i estrès, trobar un espai per cuidar-nos a nosaltres (i a la nostra salut interior) és indispensable. L’ideal és gaudir d’un moment per reconnectar amb la respiració i sentir el cor bategant. D’aquesta manera, reconeixerem què hem de canviar o transformar del nostre dia a dia per arribar on vulguem.

reconectar2

La funció de la gestió emocional

Gestionar les emocions requereix sinceritat, però també esforç i dedicació. Des de l’amor i la comprensió (i, recordem-ho, des de l’acceptació inicial), ens hem d’escoltar i conèixer quines emocions marquen aquell moment concret.

L’ansietat o la por tenen un espai i han d’existir per poder continuar avançant. Per tant, és bo no jutjar-les i permetre’ns estar tristos o enfadats. La solució és aprofundir en l’interior i conèixer el perquè d’aquestes sensacions. En realitat, totes i cadascuna de les emocions tenen una funció i són necessàries: les que considerem bones, com l’alegria, i les dolentes, com la ira. De totes en podem aprendre.

 

Com podem connectar amb nosaltres mateixos?

  • Practicant exercici i meditació. El ioga o el mindfulness són molt bones opcions. N’hi ha prou amb meditar 20 minuts al dia. Aquests hàbits ens ajuden a mantenir-nos en l’aquí i ara, desenvolupar l’acceptació i observar les nostres emocions sense prejudicis.
  • Passant temps a la natura. Passejar per la muntanya, el bosc o la platja, respirar profundament i renovar l’energia ajuda, i molt.
  • Aprenent a gaudir de la solitud. Passar temps de qualitat amb un mateix ensenya, a més, a qüestionar i a pensar diferent. Regalar-nos un temps i espai únic per a nosaltres serà una gran medicina.
  • Llegir per plaer, escriure o escoltar música. Aparcar el mòbil i deixar espai per a la creativitat és beneficiós per al nostre jo interior. Escrivint, a més, es reflecteixen molt fàcilment les emocions. I escoltant música relaxem el cos i la ment.
  • Replantejar-qüestions vitals. Cal que ens atrevim a qüestionar el nostre món tal com el coneixem. Amb això afavorirem l’autonomia i l’autocrítica, i ens empoderarà.

 

Quique Gómez
Psicòleg del Centre Mèdic Atlàntida