Impotència, ira, nerviosisme, tensió, inseguretat… són sentiments fruit de l’estrès que patim dia rere dia. Aprendre a controlar-los i saber com actuar en determinades ocasions pot ajudar-nos a prevenir el desassossec que causa pensar que no dominem la situació o que les 24 hores del dia no són suficients per realitzar totes les tasques que ens hem imposat.
La por i l’ansietat respecte a la COVID-19 pot generar fortes emocions, tant en adults com en nens, i les mesures sanitàries, com el distanciament social, poden provocar que les persones aïllades se sentin més tristes, ansioses i estressades i vegin afectada la seva salut mental, arran de la situació excepcional actual.
Algunes idees per a relaxar-te

  • Practicar algun esport ajuda a poder alliberar l’estrès i a reforçar valors com l’autoestima, la seguretat i la companyonia.
  • Les teràpies naturals, a més de relaxants, poden ser beneficioses per a la salut. Podem optar per l’aromateràpia o la xocolateràpia -entre moltes altres-, que, a més de relaxar, estimulen els sentits de manera molt agradable.
  • Un massatge o unes hores de spa ajuden a alleujar la tensió muscular. A casa, podem preparar-nos un bany amb sals o amb bombolles.
  • L’oci personal és imprescindible: llegir un llibre o veure una sèrie o pel·lícula és una bona manera d’evadir-se de la realitat durant una estona.
  • Les infusions de melissa, valeriana o til·la tenen un efecte tranquil·litzador i constitueixen un bon remei per agafar el son en èpoques d’estrès.

 

Actitud i control

  • Saber dir “no” sense sentir-se malament: És habitual acceptar propostes o invitacions que no ens vénen de gust, però realitzar una activitat sense ganes i sense motivació (o, pitjor encara, fer alguna cosa que detestem) genera un gran estrès, de manera que cal aprendre a dir “no” si és el que realment estem pensant.
  • Comptar fins a 10: Algunes respostes, actituds o situacions ens poden treure de polleguera i fer que mostrem la nostra pitjor cara, sobretot quan estem tensos o estressats. Comptar fins a 10 abans d’actuar permetrà calmar-nos i farà que després no ens penedim del que hem dit.
  • Positivitat i entusiasme: És normal sentir-se impotent davant determinades situacions, així com pensar que el que ens està passant ens supera completament. La conducta adequada és pensar en positiu i encomanar-se de l’entusiasme i de la il·lusió dels altres.
  • Descans: Després d’un dia atrafegat, el millor és preparar-se un bany relaxant, posar-se còmode i seure a descansar. És important dormir les hores necessàries per afrontar   l´endemà amb prou força i sense esgotament. Intenta desconnectar.

 

A més, en aquestes èpoques d’estrès és molt important prendre un temps per reflexionar i analitzar el que ens passa. Un bon exercici és plantejar-nos les següents preguntes:

  • Què és el que em causa estrès? Analitzar l’origen del malestar és primordial per combatre-ho. L’estrès pot ser degut a la sobrecàrrega de feina, a les responsabilitats, a algun conflicte, etc.
  • Quina és la meva actitud? Hem d’evitar els pensaments del tipus “no seré capaç”, “no hi ha una solució”, “no puc fer-ho” o “no té sentit”.
  • Com em comporto? Certes emocions -com l’enuig, l’agressivitat, la tristesa, la culpabilitat o la inseguretat- poden tenir un efecte perjudicial per a la nostra salut mental i fins i tot repercutir en el nostre estat físic. Així mateix, el nostre comportament pot afectar la manera de relacionar-nos amb les altres persones i fer mal als nostres éssers estimats. Hem de parar atenció a com actuem i corregir els errors.
  • Què aconsegueixo amb el meu comportament? Si quan analitzem els resultats de la nostra manera d’actuar obtenim afirmacions del ‘tipus “he hagut d’agafar la baixa”, “cada dia estic més irascible”, “em sento esgotada” o “no tinc ganes de divertir-me”, és que ha arribat el moment de canviar d’actitud per evitar problemes majors com ara la depressió.

 

Hàbits recomanables

  • Vida sana: És la base del benestar, tant físic com mental. Seguir una dieta equilibrada, fer exercici amb freqüència i respectar les hores de descans ens ajudarà a sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i amb els altres.
  • Planificar les tasques i establir prioritats: La manca de temps sol ser l’origen de l’estrès, per això hem d’aprendre a planificar les tasques i dedicar el temps just a cada activitat de la jornada. A casa o a la feina, programar les activitats que hem de realitzar durant el dia i ordenar-les segons la seva importància ens permetrà que a la fi del dia no ens quedem amb la sensació d’haver estat improductius. Hem de començar pel més rellevant i destinar un temps determinat a cada tasca. D’aquesta manera, aprofitarem el temps al màxim.
  • Moments d’oci: És essencial cercar temps per descansar, realitzar activitats agradables i relacionar-se amb els altres. L’oci sempre ha de formar part del nostre dia a dia, ja sigui en major o menor mesura.
  • Pensar en positiu: Interpretar les noves situacions com a reptes i no com amenaces, així com valorar més els èxits que els fracassos ens ajudarà a sentir-nos millor i a reduir l’estrès que provoquen els canvis a la vida.
  • Aprendre a demanar ajuda: Tendim a pensar que tot ho hem de fer nosaltres  mateixos i moltes vegades no ens atrevim a demanar ajuda. Cal saber quin és el nostre límit i acceptar que l´ajuda dels altres ens pot ser realment útil. Tot això sense infravalorar les nostres capacitats i els nostres recursos.

 

FOTO

 

https://www.istockphoto.com/es/foto/empresaria-con-dolor-de-cabeza-sentada-en-el-escritorio-gm1170731945-324071380

 

Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida