Així pots prevenir els polls a l’estiu

Amb l’arribada de l’estiu, és habitual que augmentin els casos de malestars típics de la calor. Un és el contagi de polls, que és comú entre els infants que comparteixen piscines, campaments i colònies. Els polls poden viure al cap, es contagien fàcilment i arriben a provocar una picor intensa al cuir cabellut.

A l’estiu, amb l’arribada dels campaments, les piscines comunitàries, les activitats a l’aire lliure i les colònies, els petits de la casa passen moltes hores junts. Per això, no és estrany que durant les vacances augmentin els casos de polls, sobretot, en nens i nenes. Patir una pediculosi –és a dir, tenir polls– és incòmode, sí, però no és greu.

De fet, les infestacions per polls es tripliquen per tres durant els mesos estivals. Igual que altres insectes o paràsits, els polls es troben còmodes en ambients càlids on hi hagi molta humitat. A més, les llémenes també necessiten certa quantitat de calor per fer eclosió.

Una infestació de polls és força comuna, sobretot a edats primerenques. Tenir polls no és un símptoma de mala higiene i no s’ha d’estigmatitzar qui en tingui. És important insistir molt als nens i les nenes de les pautes bàsiques per evitar l’arribada de polls, com ara no compartir amb ningú la pinta o els accessoris per als cabells.

Les característiques principals dels polls

  • Els polls no poden volar, però sí que caminen.

  • Necessiten xuclar sang per sobreviure.

  • Es contagien amb molta facilitat en compartir pintes, tovalloles, gorres o accessoris per al cap.

Què són les llémenes?

Les llémenes són els ous que els polls han dipositat als cabells i tenen una textura gelatinosa que fa que s’hi adhereixin molt bé. Aquests ous triguen, aproximadament, uns 8 o 10 dies a fer eclosió i deixar sortir el poll jove, que, 7 dies més tard, ja serà un poll adult.

Quan un nen ja es grata el cap amb insistència, segurament ja s’hi podrà observar la presència d’un poll adult. Es reconeixen perquè són com un petit insecte d’uns 3-4 mil·límetres.

Com s’ha de revisar el cap per trobar-hi polls

A l’estiu, sobretot quan el petit hagi de passar molt de temps d’oci amb amics i altres nens, és important revisar-li el cap regularment. Es recomana que, després de la dutxa i com a mínim un cop per setmana, el cap es revisi a consciència per veure si hi ha polls o llémenes als cabells.

La millor manera de revisar el cap per trobar-hi polls és fer-ho amb els cabells humits, després de la dutxa, per exemple. Més enllà de mirar els cabells, cal fixar-se en la zona de darrere les orelles i en el clatell, on es poden trobar llémenes.

També és important tenir una bona il·luminació i molta paciència, a més d’una llemenera. És una pinta especial per retirar polls i llémenes i es ven a les farmàcies.

Si es detecta infestació, és indispensable avisar el centre educatiu on s’estigui o les famílies amb les quals s’hagi tingut un contacte estret els darrers dies. El nen o la nena amb polls es podrà incorporar a la rutina, com ara el campament d’estiu, després d’acabar el tractament adequat.

La informació, clau

És molt important explicar als infants què són els polls i com es transmeten, i, als nens o les nenes que tinguin els cabells llargs, recomanar-los que se’ls recullin. Els petits han de saber una cosa més: els símptomes d’aquesta infecció, que bàsicament són una gran picor al cuir cabellut. I, sobretot, recordar-los que han d’avisar davant de qualsevol dubte per començar com més aviat millor el tractament i evitar el contagi a altres nens.

Quan a casa hi ha un nen amb polls, és aconsellable activar un senzill protocol: rentar tota la roba (llençols, tovalloles i pijames) a 60 graus i posar pintes i raspalls al congelador.

Es poden prevenir els polls?

Lluitar contra la pediculosi a l’estiu no és complicat. Més enllà de les pautes com ara no compartir certs accessoris, com gorres i ulleres, es poden fer servir productes específics que evitin aquest mal tràngol estival i ens ajudin a prevenir l’arribada de polls.

Les precaucions contra els polls a l’estiu, i especialment en els campaments infantils, poden incloure fer servir un esprai repel·lent per impedir la reproducció del paràsit i trencar-ne el cicle vital. També es recomana fer servir xampús especials antiparasitaris en tot el cuir cabellut.