Què cal fer en cas de lipotímia? 

La lipotímia, també anomenada síncope vasovagal, és el nom que es dona al desmai comú provocat per una reacció del cos davant d’un factor desencadenant, com ara veure sang o l’estrès. 

La lipotímia és la pèrdua de coneixement o desmai. És un motiu de consulta mèdica habitual i pot aparèixer en fins al 3% de la població. El perill més gran és que, en la majoria de casos, dona lloc a la caiguda de la persona. Aquests cops són perillosos, sobretot en persones grans, que poden arribar a fracturar-se ossos grossos, com el fèmur, el maluc o el cúbit. 

La majoria de motius pels quals es dona una lipotímia són fàcils d’explicar i són causes quotidianes. Només en alguns casos, la lipotímia és un senyal de problemes més greus. 

 

Per què té lloc la lipotímia? 

La lipotímia arriba quan la freqüència cardíaca i la pressió arterial disminueixen de manera abrupta. Això, en conseqüència, disminueix el flux sanguini al cervell i, per això, és el factor desencadenant que causa una pèrdua momentània de la consciència.

Se sol donar per emocions intenses, visions desagradables –com ara veure sang–, ambients calorosos, estrès, dolor intens, exercici excessiu, males notícies, llargs períodes de dejuni… 

A més de la baixada de flux sanguini, hi ha un altre factor de risc important: la deshidratació. És important, en aquest sentit, beure líquids abundants, especialment en ambients calorosos, i evitar fer canvis de postura de manera brusca. 

És greu? 

La majoria de persones que pateixen una lipotímia solen caure a terra per la pèrdua de to muscular. Aquest és el perill més gran, ja que, d’altra banda, la recuperació és progressiva i ràpida. Al cap de poca estona després de desmaiar-se, la persona es torna a trobar bé. 

I és que, generalment, una lipotímia no requereix tractament i no evidencia problemes més greus. Tot i així, sempre es recomana visitar el metge després d’un episodi, ja que, en algunes ocasions, la lipotímia es pot deure a causes més greus, com ara problemes cardíacs o neurològics. 

Quins símptomes té una lipotímia? 

Abans de perdre la consciència, la persona pot notar certs símptomes que avisen del desmai: 

  • Pal·lidesa 
  • Visió borrosa 
  • Visió doble 
  • Espurnes 
  • Atordiment 
  • Brunzits a les orelles 
  • Sensació de llunyania amb els sons ambientals 
  • Sensació de calor 
  • Sudoració excessiva 
  • Nàusees 

 

 

Es pot prevenir? 

És important estar en espais frescos, evitar els ambients tancats i molt calorosos, extremar les precaucions sota el sol, beure prou aigua i parar atenció al temps que es passa dret, perquè pot influir de manera negativa en la pressió sanguínia. 

I, quan una persona ja percep que està a punt de patir una lipotímia, es pot estirar amb les cames enlaire. Altres mesures de prevenció són fer maniobres de contrapressió, com ara creuar les cames o contreure les mans. Són exercicis senzills que ajuden a augmentar la pressió arterial. 

 

Hi ha persones més propenses que d’altres a patir una lipotímia? 

Les persones grans, els pacients cardiològics i els que prenen certs medicaments hipotensors o antidepressius tenen més predisposició a patir lipotímies. 

Què cal fer en cas de lipotímia? 

Com que no sol ser una afecció greu, davant d’una lipotímia el més important són els primers auxilis. 

  • D’aquesta manera, el primer és evitar, sempre que es pugui, el risc de caiguda estirant la persona de panxa enlaire. 
  • També es recomana afluixar la roba o les joies, i elevar les cames per sobre de la resta del cos. 
  • Si la persona que ha patit la lipotímia té fred, se la pot tapar amb una manta o una tovallola. 
  • És important evitar aglomeracions de persones al voltant que li empitjorin la recuperació. 
  • Després de patir un desmai o una lipotímia, la persona no s’ha d’aixecar bruscament, sinó que és millor que s’incorpori a poc a poc i que passi d’estar estirada a seure o reclinar-se. 
  • Sempre que es pugui, se li ha de proporcionar aigua o begudes ensucrades, ja que ajuden a la recuperació. 
  • Si no s’ha pogut evitar la caiguda, s’ha de tractar la lesió segons la causa. 

Contràriament, no s’ha de donar mai menjar o beguda a la persona mentre estigui marejada, ni deixar-la sola. Tampoc no és bo permetre que s’aixequi de cop, donar-li algun medicament o tirar-li aigua freda a la cara. 

Si l’episodi dura més de deu o quinze minuts o les lipotímies són repetitives, de la mateixa manera que si la persona té antecedents cardíacs, és vital consultar-ho amb el metge. 

 

Dr. Carles Rabassa 

Centre mèdic Atlàntida