Portar una bona farmaciola de primers auxilis en els viatges és gairebé tan important com no oblidar els bitllets d’avió o el passaport. Tant si tens planejat passar totes les vacances lluny de la teva residència habitual com sortir només dies puntuals, és recomanable que et preparis una bosseta que contingui els medicaments i els estris necessaris per fer front a situacions imprevistes que et podrien espatllar l’escapada.

Què és indispensable en una farmaciola

És important incloure a la farmaciola elements bàsics per fer front a situacions comunes, ja que quan estem fora de casa poden ser encara més molestes del que és habitual. Amb això volem dir:

  • Repel·lents d’insectes. A més de generar incomoditat, les picades de mosquits i altres insectes poden contagiar malalties, com la malària o el dengue. Els repel·lents contribuiran a allunyar-los.
  • Analgèsics i És possible que durant el viatge aparegui algun mal de cap o muscular. No oblidis portar analgèsics i antiinflamatoris, com ara l’ibuprofè i el paracetamol.
  • Venes, tiretes i gases estèrils.
  • Antiàcids. El canvi de dieta pot generar acidesa estomacal, restrenyiment o diarrea. Porta algun protector d’estómac, antiàcid o antidiarreic.
  • Antihistamínics. Si pateixes algun tipus d’al·lèrgia, emporta’t un antihistamínic i una crema de cortisona.

A tot això cal sumar-hi les possibles necessitats bàsiques de totes les persones que pateixen alguna patologia, com pot ser una al·lèrgia, o algun problema de salut que requereixi un control específic per part de personal especialitzat.

A més, també convé consultar quins productes (per la mida i la composició) se’ns permet portar a la cabina amb l’equipatge de mà, en cas que viatgem en avió.

botiquín2

Tingues la farmaciola al dia

Tant si viatges regularment com si ho fas de manera esporàdica, has de tenir present que el manteniment de la farmaciola és igual d’important que el contingut. A més de tenir-la en un lloc sec, l’has de revisar regularment i reposar els productes gastats o caducats. És convenient fer aquesta operació cada sis mesos. Si s’inclouen pomades oftàlmiques, gotes o col·liris, cal recordar que es tracta de productes que no s’han de conservar més de 15 o 20 dies oberts des del primer ús.

En una farmaciola no s’han de guardar moltes medicines, per facilitar-ne l’ús i el control. Tampoc no és recomanable conservar els fàrmacs sobrants dels tractaments prescrits pel metge, ja que així s’evitarà la possibilitat d’automedicar-s’hi posteriorment de manera incorrecta.

D’altra banda, és molt útil incloure a la farmaciola els telèfons d’utilitat en cas d’emergència: centres de salut, directori mèdic, ambulàncies o Centre Nacional de Toxicologia, entre d’altres.

 

La prevenció també suma

A més d’incloure a la farmaciola els elements bàsics esmentats, els professionals de la sanitat recomanen portar a terme dues accions molt senzilles abans de viatjar, amb la finalitat d’evitar mals majors:

  • Vacuna’t. Revisa el carnet de vacunacions. Moltes destinacions, sobretot si són exòtiques, requereixen l’aplicació d’una nova vacuna. És recomanable anar a un centre especialitzat en vacunació internacional (cal demanar cita, normalment) vuit setmanes abans d’emprendre el viatge, on t’indicaran la medicació, o la vacunació, que et cal depenent de la zona on vagis.
  • Emporta’t les receptes i l’informe mèdic. Si estàs seguint un tractament, porta a sobre les receptes dels teus medicaments i un informe mèdic actualitzat per adquirir els fàrmacs en cas de necessitar-los.

 

A més de preparar una bona farmaciola de primers auxilis, pot ser útil l’opció de contractar una assegurança de salut o de viatge que cobreixi diferents circumstàncies en cas de viatjar a l’estranger. D’aquesta manera, davant l’eventualitat de requerir serveis mèdics per algun incident imprevist, et podran atendre sense necessitat de fer una infinitat de tràmits o de pagar l’atenció íntegra en funció de les característiques del lloc de vacances. N’hi ha diverses modalitats amb una àmplia cobertura.

Recorda que la farmaciola de viatge té l’objectiu de cobrir els primers auxilis, els que no requereixen la intervenció de personal sanitari. Per això, és fonamental tenir en compte el lloc de destinació i la durada del viatge, ja que tots dos són factors que en determinen, en gran manera, el contingut. No te n’oblidis!

 

Dr. Carles Rabassa
Director Mèdic d’Atlàntida