Llegir s’ha tornat un exercici essencial per a conviure en societat: a casa, pel carrer, en un restaurant, viatjant en cotxe o a la feina, la lectura és un dels mitjans a través del qual rebem més d’informació. “Llegim” lletres, però també números, imatges, fotografies, símbols, expressions facials, moviments… Pràcticament tot el que dona sentit a la nostra vida. Òbviament, és possible viure sense visió, però tots estarem d’acord que la vista és un dels nostres sentits més apreciats i hem de cuidar-la com es mereix.

 

Senyals d’alerta

Prevenir les afeccions visuals no sempre és possible. Molts problemes de la vista són genètics, altres són adquirits sense causa aparent, alguns estan relacionats amb l’edat… Aprendre a identificar els símptomes dels trastorns més comuns és essencial per a diagnosticar el problema com més aviat millor i començar a tractar-lo. Quins són els senyals d’alerta dels principals problemes de visió?

 

Els símptomes depenen de la malaltia que es pateix. En el cas de la miopia, aquesta s’identifica per la dificultat que presenta la persona afectada en realitzar activitats com llegir cartells, identificar persones a la llunyania i, en general, distingir clarament objectes que es troben a una distància considerable. No obstant això, les persones miops no mostren problemes a l’hora de llegir cartes o llibres, i poden enfocar amb claredat objectes propers.

En canvi, si es pateix de cataractes, un signe d’alerta és tenir la visió ennuvolada, dificultat per a identificar els colors, visió doble o notar certa pèrdua de camp visual.

Si el problema és l’estrabisme, es té una percepció distorsionada de l’entorn.

 

En qualsevol cas, existeixen diversos símptomes relacionats amb els problemes de visió que poden ser l’alarma que ens indiqui la necessitat de visitar un oftalmòleg. Es tracta dels mals de cap freqüents, llagrimeig, mareig, enrogiment dels ulls, dificultat en llegir durant molta estona o veure llums lluents, per exemple. En aquests casos, cal anar a un especialista per tal que revisi l’estat de la nostra salut ocular i, en cas que fos necessari, estableixi un tractament convenient per al problema diagnosticat.

cuida-tu-vista2

Els 9 problemes més comuns

Els ulls són una part del cos realment sensible i poden danyar-se amb facilitat. Per diferents causes, existeixen multitud de trastorns i problemes de salut relacionats amb la vista. Alguns dels més habituals són:

  1. Les cataractes. Impliquen que la vista vagi tornant-se opaca. És una afecció comuna principalment entre la gent gran i, generalment, es pot corregir mitjançant una operació.
  1. La miopia. Les persones que la pateixen tenen problemes per enfocar correctament objectes a llarga distància. La forma de corregir aquest trastorn és utilitzant ulleres o lents de contacte, encara que també existeix la possibilitat de passar per quiròfan per tal de solucionar aquest problema.
  1. L’astigmatisme. El problema és semblant al de la miopia, però inclou la dificultat d’enfocar objectes pròxims. Es corregeix igualment fent servir ulleres o mitjançant una senzilla operació.
  1. La hipermetropia. És un trastorn molt habitual. En aquest cas, existeix una mala percepció dels objectes pròxims. Igual que la miopia i l’astigmatisme, es tracta fàcilment mitjançant l’ús de lents correctores o en el quiròfan.
  1. El glaucoma. Augmenta la pressió intraocular. Si no es corregeix, pot acabar alterant el nervi òptic. Una forma de tractar el glaucoma és amb cirurgia làser.
  1. L’estrabisme. Els ulls no estan correctament alineats i es genera una percepció defectuosa de l’espai. Hi ha diferents formes de tractar-lo, entre elles la cirurgia o l’oclusió d’un ull.
  1. La blefaritis. Causa la inflamació de les parpelles, cosa que pot arribar a resultar realment molesta. El tractament consisteix a aplicar una medicació específica, com pomades o antibiòtics.
  1. Ull gandul. Es coneix també com ambliopia. És un trastorn que consisteix en una pèrdua d’agudesa visual sense una causa aparent, i que pot estar relacionat amb altes malalties, com l’estrabisme.
  1. El despreniment de retina. No és molt comú, però és una de les malalties oculars més greus, ja que pot causar una pèrdua total de la visió. S’ha de tractar amb celeritat mitjançant tècniques quirúrgiques.

 

El paper de la prevenció

Els trastorns oculars poden ser deguts a factors genètics, a un fet dramàtic o a un procés natural. També, en alguns casos, tenen el seu origen en una mala pràctica o en hàbits poc saludables.

Actuant sobre les causes que podem controlar es poden prevenir alguns dels problemes relacionats amb la visió: per exemple, per tal de no forçar la vista, és convenient llegir amb una il·luminació adequada. Igualment és recomanable reposar uns minuts cada dues hores quan s’utilitza un ordinador, evitar forts contrastos de llum o mantenir net el vidre de les ulleres.

En el cas de les ulleres de sol, han de disposar de filtres adequats per a raigs ultraviolats i estar homologades.

Per altra banda, també influeix portar una vida sana: menjar de forma saludable, fer esport i evitar substàncies com el tabac o l’alcohol també ajuda a prevenir els trastorns de la vista. Per últim, davant el mínim símptoma d’afecció, s’ha de visitar el metge per tal d’evitar que el possible trastorn s’agreugi.

 

Dr. CarlesRabassa
Centre Mèdic Atlàntida